Activitati pentru litere

Litera A

Litera B

Litera C

C…din capace

Stimulare cognitivă

            Exerciții gustative: copiii gustă covrigi, cremșnit, căpșuni, clătite

            Exerciţii de coordonare oculo-motorie – fișe de lucru: trasarea literelor C, c; identificarea și încercuirea literelor C, c; recunoașterea literelor; identificarea literei prin încercuire/ștampilare în cuvinte, propozitii date; trasare de litere mari după contur dat sau prin unirea punctelor, folosind  instrumente diferite de scris; scrierea literei mari de tipar (mici de tipar) în spațiul dat, aplicare ștampile pe literă, fișe de lucru colorare doar case mici, creioanele mai lungi, copacii mai mari.

            Exerciții de colorat și desenat: colorarea unui crocodil, cactus, curcubeu, colorare imagini a căror denumire începe cu sunetul C.

            Exerciții perceptiv-motrice de orientare și organizare spațialăexerciții de redare a poziției în plan imagistic – desenare de figuri geometrice dupa cerință „Casa”

            Jocuri de exersare a diferitelor tipuri de comunicare – jocuri onomatopeice – „Cum face calul? Cum face cucul? Cu-cu! Cu-cu!, Cum face cocoșul? Cucurigu! Cum face câinele? Ham-ham!”

            Exerciții de memorie auditivă: se memorează poezia „Castelul”

            Jocuri cu elemente de abstractizare și generalizare: jocul ghicitorilor:dezlgare ghicitoarese citește ghicitoarea a cărei răspuns este  „Cartea”

            Citire poveste „Capra cu trei iezi”

            Exerciţii de comparare în plan obiectual şi imagistic: Fișe de lucru-colorează copacul mai înalt, casa mai mică, creionul mai subțire.

            Exerciţii de stimulare perceptivă, prin asociere de mai mulţi analizatori: exerciții de clasificare după caracteristici simple: cald-rece.

Terapie ocupațională

            Jocuri de exersare a diferitelor tipuri de comunicare – exerciții de scriere-citire – Recunoaște litera! Dați exemple de cuvinte cu litera C, exerciții de scriere.

            Exerciții pentru dezvoltarea imaginației: jocuri de construcție sau asamblare în plan obiectual –Casa, Castelul – din bucăți de carton colorat (cerc, pătrat, triungi, dreptunghi)desene libere cu temă dată – Copacul înflorit, Casa

            Exerciții – joc de stimulare polisenzorială prin acțiunea directă cu obiectele din mediul înconjurator: jucării a căror denumire începe cu sunetul c (câine, crocodil);  trasare litere C, c pe tablă cu creta;  trasare litere C, c pe asfalt cu creta; plantăm și creștem cactuși; aplicare ștampilă cu formă de litera C; construire casă din cutii, formarea literei C din cărți de joc; formarea literei C din creioane colorate – identificare/discriminare culori.

            Exerciţii de coordonare a motricității fine/elementare de rupere/lipire/ îndoire: confecționare casă din hartie glasată/carton colorat, cactus din carton colorat, confecționare coif din hârtie colorată, Origami -„Coif”, asamblare cutie din carton

Formarea autonomiei personale

            Exerciții de însușire și utilizare corectă a denumirii spațiilor de locuit: identificarea camerelor unei case.

            Exerciţii de identificare şi denumire corespunzătoare a diferitelor piese de îmbrăcăminte: căciulă, curea, cravată.

            Exerciții practice de consumare a alimentelor: clătite cu cremă de ciocolată.

            Joc didactic: „Casa păpușii”

Ludoterapie

            Jocuri sincretice (de analiză și sinteză perceptuală și în plan mental)construcție litera C din piese Lego, formare litera C din capace și carton colorat (trasare/decupare), din cretă, castane, conuri, din covrigei, felii de căpșuni, cuburi

            Socializare

            Deplasare în oraș: Exercitii aplicative: exerciţii de cunoaştere a spaţiului public: la cumpărături, la cofetărie, la coafor, la croitorie.

Litera D

D…din dopuri

Stimulare cognitivă

            Exerciţii de coordonare oculo-motorie – fișe de lucru:  trasarea literelor D, d;identificarea și încercuirea literelor D, d;recunoașterea literelor;identificarea literei prin încercuire/subliniere în cuvinte, propoziții date; trasare de litere mari după contur dat sau prin unirea punctelor, folosind instrumente diferite de scris – scrierea literei mari de tipar (mici de tipar) în spațiul dat; fișă de lucru diferențiere d-b; detectivul – identificare litera d, aplicare ștampile pe literă.

            Exerciții perceptiv-motrice în plan obiectual și imagistic: exerciții de redare a conturului pe bază de șablon: dreptunghi

            Jocuri cu elemente de abstractizare și generalizare: jocul ghicitorilor:dezlgare ghicitoare: se citește ghicitoarea a cărei răspuns este  „Degetar”

            Exerciţii de discriminare gustativă: copiii gustă dulceață de diferite feluri și deserturi.

            Exerciţii-joc de stimulare polisenzorială prin acţiunea directă cu obiectele din mediul înconjurător:exerciţii vizuale (“Găseşte diferenţeleîntre imagini!”)

            Exerciții de memorie auditivă: se memorează poezia despre Dovleac.

            Citire povești – carte cu povești Degețica, Povestea dragonului curios și a spiridușului curajos.

            Jocuri de exersare a diferitelor tipuri de comunicare: exerciţii de scriere-citire “Recunoaşte litera!” “Daţi exemple de cuvinte care încep cu d!”

            Exerciții – joc de stimulare polisenzorială prin acțiunea directă cu obiectele din mediul înconjurator: exerciţii vizuale  “Găseşte diferenţele între imagini!”).

            Exerciţii perceptiv-motrice de organizare a lateralităţii: colorare imagini dreapta–stânga –  fișă de lucru, identificare mână dreaptă și picior drept.

            Terapie ocupațională

            Exerciţii de coordonare oculo-motorie: confecționare dalmațian din carton colorat; cărticica literei D (coloare, decupare, lipire); formarea literei D din dopuri; trasarea literelor cu degetul pe sare sau nisip; decupare după contur și decorarea literei D; trasare litere D, d pe alfalt cu creta; pagini de colorat (ex delfin) – colorare imagini a caror denumire începe cu sunetul d; diferențiere/sortare litere D, d; confecționare dinozauri 3D – origami, colorare dinozauri, dragoni, dromader în deșert, formare colaj din dreptunghiuri decupate din hârtie colorată.

            Exerciţii elementare de rupere/ lipire/ îndoire: exerciţii de rupere şi mototolire a hârtiei – formare dovleac din hârtie creponată.

            Exerciţii de învăţare a elementelor de limbaj plastic: dactilopictură

Exerciţii de confecţionare a unor jucării şi machete: dinozauri 3D

            Formarea autonomiei personale

            Exerciţii de identificare „ dreapta – stânga” şi de localizare a unui obiect, prin raportare la schema corporală proprie (la dreapta- la stânga).

            Exerciţii practice de întreţinere a igienei personale: igiena orală-ne spălam dinţii.

            Ludoterapie

            Joc de rol: „La doctor”, „La dentist”;

            Vizionare desene animate.

            Jocuri de expresie corporală: mișcare și ritm – dansăm în ritmul melodiei.

            Socializare

            Exerciţii de identificare imagistică a spaţiului şcolar: la magazinul „Dumbrava”

Litera E

Sunetul și litera E, e

Stimulare cognitivă

            Exerciţii de coordonare oculo-motorie – fișe de lucru:  trasarea literelor E, e;identificarea și încercuirea literelor E, e;recunoașterea literelor;identificarea literei prin încercuire/subliniere în cuvinte, propoziții date; trasare de litere mari după contur dat sau prin unirea punctelor, folosind instrumente diferite de scris – scrierea literei mari de tipar (mici de tipar) în spațiul dat, aplicare ștampile pe literă, colorare imagini a căror denumire începe cu sunetul E.

            Jocuri de exersare a diferitelor tipuri de comunicare: exerciţii de scriere-citire “Recunoaşte litera!” “Daţi exemple de cuvinte care încep cu e!”

            Jocuri cu elemente de abstractizare și generalizare: jocul ghicitorilor:dezlgare ghicitoare: se citește ghicitoarea a cărei răspuns este  „Elefant”

            Exerciții gustative: copiii gustă ecler

            Exerciții de colorat și desenat: coloare elicopter, elefant

            Exerciții de memorie auditivă: se memorează poezia „Elefantul”

            Citire poveste „Elefantul Elmer”

            Terapie ocupațională

            Exerciţii de coordonare oculo-motorie: confectionare extraterestru, elefant din carton, trasare litere E, e pe tablă cu creta;  trasare litere E, e pe asfalt cu creta; aplicare ștampilă cu formă de elefant pe litera E; aplicare ștampilă cu formă de litera E pe forma literei; construcție litere din litere plastic pe tabla magnetică, constructie litere din piese tangram/cuburi/piese Lego.

            Exerciţii de coordonare a motricității fine/elementare de rupere/lipire/ îndoire: colorarea literei E, formarea literei din carton colorat; formare litere E,e din plastilină pe tăbliță sau pe foaia cu contur; formare litera E din cuisoare pe tabliță; Origami – „Evantaiul” confecționare din hârtie colorată, decorare.

            Ludoterapie

Jocuri de mișcare – sărim elastic

      Exerciții – joc de stimulare polisenzorială prin acțiunea directă cu obiectele din mediul înconjurator: jucării a căror denumire începe cu sunetul e (elefant, escavator, elicopter);  patru copii formează litera E pe covor.

            Activităţi de expresie muzicalăÎnvăţarea unor cântece cu conţinut repetitiv „Un elefant se legăna …”

            Socializare

            Deplasare în oraș: idenitificarea literelor E, e pe tăblițele de la mașini sau în diverse reclame, nume de magazine, de străzi.