Activitati pentru litere

Litera A

Litera B

Litera C

Stimulare cognitivă

            Exerciţii de coordonare oculo-motorie – fișe de lucru: trasarea literelor C, c; identificarea și încercuirea literelor C, c; recunoașterea literelor; identificarea literei prin încercuire/ștampilare în cuvinte, propozitii date; trasare de litere mari după contur dat sau prin unirea punctelor, folosind  instrumente diferite de scris; scrierea literei mari de tipar (mici de tipar) în spațiul dat, aplicare ștampile pe literă, fișe de lucru colorare doar case mici, creioanele mai lungi, copacii mai mari.

            Exerciții gustative: copiii gustă covrigi, cremșnit, căpșuni, clătite

            Exerciții de colorat și desenat: colorarea unui crocodil, cactus, curcubeu, colorare imagini a căror denumire începe cu sunetul C.

            Exerciții perceptiv-motrice de orientare și organizare spațială: exerciții de redare a poziției în plan imagistic – desenare de figuri geometrice dupa cerință „Casa”

            Jocuri de exersare a diferitelor tipuri de comunicare – jocuri onomatopeice – „Cum face calul? Cum face cucul? Cu-cu! Cu-cu!, Cum face cocoșul? Cucurigu! Cum face câinele? Ham-ham!”

            Exerciții de memorie auditivă: se memorează poezia „Castelul”

            Jocuri cu elemente de abstractizare și generalizare: jocul ghicitorilor:dezlgare ghicitoare: se citește ghicitoarea a cărei răspuns este  „Cartea”

            Citire poveste „Capra cu trei iezi”

            Exerciţii de comparare în plan obiectual şi imagistic: Fișe de lucru-colorează copacul mai înalt, casa mai mică, creionul mai subțire.

            Exerciţii de stimulare perceptivă, prin asociere de mai mulţi analizatori: exerciții de clasificare după caracteristici simple: cald-rece.

Terapie ocupațională

            Jocuri de exersare a diferitelor tipuri de comunicare – exerciții de scriere-citire – Recunoaște litera! Dați exemple de cuvinte cu litera C, exerciții de scriere.

            Exerciții pentru dezvoltarea imaginației: jocuri de construcție sau asamblare în plan obiectual –Casa, Castelul – din bucăți de carton colorat (cerc, pătrat, triungi, dreptunghi); desene libere cu temă dată – Copacul înflorit, Casa

            Exerciții – joc de stimulare polisenzorială prin acțiunea directă cu obiectele din mediul înconjurator: jucării a căror denumire începe cu sunetul c (câine, crocodil);  trasare litere C, c pe tablă cu creta;  trasare litere C, c pe asfalt cu creta; plantăm și creștem cactuși; aplicare ștampilă cu formă de litera C; construire casă din cutii, formarea literei C din cărți de joc; formarea literei C din creioane colorate – identificare/discriminare culori.

            Exerciţii de coordonare a motricității fine/elementare de rupere/lipire/ îndoire: confecționare casă din hartie glasată/carton colorat, cactus din carton colorat, confecționare coif din hârtie colorată, Origami -„Coif”, asamblare cutie din carton

Formarea autonomiei personale

            Exerciții de însușire și utilizare corectă a denumirii spațiilor de locuit: identificarea camerelor unei case.

            Exerciţii de identificare şi denumire corespunzătoare a diferitelor piese de îmbrăcăminte: căciulă, curea, cravată.

            Exerciții practice de consumare a alimentelor: clătite cu cremă de ciocolată.

            Joc didactic: „Casa păpușii”

Ludoterapie

            Jocuri sincretice (de analiză și sinteză perceptuală și în plan mental): construcție litera C din piese Lego, formare litera C din capace și carton colorat (trasare/decupare), din cretă, castane, conuri, din covrigei, felii de căpșuni, cuburi

            Socializare

            Deplasare în oraș: Exercitii aplicative: exerciţii de cunoaştere a spaţiului public: la cumpărături, la cofetărie, la coafor, la croitorie.